Miért ragadunk be?

Ez a kérdés mindig is foglalkoztatott: vajon miért lehetséges egyeseknek a gyors változás és vele együtt az erőfeszítés nélküli előrejutás, amit mintha valamilyen láthatatlan erő hajtana, míg mások függetlenül attól, hogy mennyire keményen próbálják félelmetesen lassan haladnak? Úgy tűnik a különbség a meggyőződésünkben, világszemléletünkben van. 

tied-up-1792237_1920
Image by Engin_Akyurt from Pixabay

Nagyon sok szerző és nagyszerű coach mondja azt, hogy ennek oka a gondolkozásunkban keresendő, és igen, ez igaz, de miért gondolkozunk így vagy úgy? Mégha meg is változtatjuk a gondolatainkat egyenként, valami mindig közbejön, egy láthatatlan erő vagy körülmény, ismerős az élmény?

Én igen. Ezért megpróbáltam kibogozni a mögöttes okokat. Úgy gondolom, hogy ha egyszerűen megpróbáljuk megváltoztatni a gondolatainkat, nem érjük el az áttörést. Jóllehet a pozitív gondolkodásnak számtalan előnye van a negatívval szemben, így érdemes vele foglalkozni, de a tényleges változásokhoz ez kevés, általa “csak” jobban és élvezetesebben élhetjük a jelenlegi életünk, nem pedig azt az életet, amit megálmodtunk magunknak.

A központi, legmélyebb meggyőződéseink az alapjai annak, amilyen életet és ahogy azt éljük: miben hiszünk, mik a szokásaink, hogyan reagálunk a kihívásokra, hogyan bánunk másokkal és önmagunkkal. Minden ezeken a mély meggyőződéseken és a hozzájuk kapcsolt értékeken alapul, amiket folyamatosan teremtünk a tapasztalataink által és ritkán változtathatóak meg új tapasztalatok által. De itt van a csapda, ezek az eszmék csak egy bizonyos magasságig tudnak minket eljuttatni az életben. Alacsony magasságon szárnyalni veszélyes lehet, mert túl sok az akadály és a váratlan háztető. Ami azt jelenti, a jelenlegi nézeteink, meggyőződésünk arról, hogyan működik a világ és benne mi, csakis addig tudnak minket támogatni, amí el nem érjük a határaikat, és amikor túl akarjuk ezeket szárnyalni, akkor akadályként jelennek meg.

Olyan ez mintha megpróbálnánk egy Suzuki Swiftbe belepakolni egy egész jachtot, mert mi egy jachtot szeretnénk… nem fog beleférni.

 

 

Eszme vagy egyedi pozitív gondolat?

Eszméink, meggyőződéseink mindig sokkal erősebbek és mélyebben gyökerezőek, mint a különálló gondolataink, hogy megpróbáljuk a dolgok pozitív oldalát nézni. Tehát, még ha meg is próbáljuk a dolgokat pozitívan szemlélni, előfordulhat, hogy újra és újra a korábbi eredményeinket fogjuk megtapasztalni, egyszerűen azért mert az álom életünk sokkal nagyobb teret igényelnek, mint amiket a jelenlegi eszméink vagy meggyőződéseink megengednek.

 

Következtetés?

Ahhoz, hogy egy nagyobb és kielégítőbb életet élhessünk frissíteni kell a meggyőződéseinket és eszméinket, hogy támogassák az álmainkat. Mert a valóság, amit létrehozunk önmagunknak az ezeken az eszméken és meggyőződéseken alapszik.

mammal-3128440_1920
Image by Sarah Richter from Pixabay

Sok türelmet és bátorságot igényel, mert ezek a dolgok alkotják a világunk tartó oszlopait. Ijesztő lehet még csak rá is gondolni, hogy megváltoztatunk valamit, amivel önmagunkat azonosítjuk, de azok a saját, a családunk, barátaink és a társadalom tapasztalatain alapszanak és nem határoznak meg minket, de az életünket igen.

Remélem, tetszett és segített új felfedezéseket tenni az életeddel kapcsolatban. Ha kérdésed van vagy szükséged lenne egy kis segítségre, fordulj hozzám bizalommal.

 

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s