Boldogság kerestetik

Benne van a levegőben. Mindenki ezt keresi, kutatja. Ezt ígérik a reklámok is, egy fantasztikus magasabb rendű életérzést. Ezért meditálunk – kevesebb stresssz, több… Ezért izzadunk az edzésen. Ezért filterezzük a selfijeinket is. Várjunk csak – lehet, hogy nem ezért, hanem csak az elképzelt boldogság lehetőségért, amikor is remélhetőleg a nem túl távoli jövőben elérjük, amit akarunk, majd akkor… vagy mégsem?

Ezzel szemben pedig ott állnak, akik azt mondják, a boldogság bizony belülről fakad. Vajon elegendő-e egyszerűen eldönteni, hogy akkor mostantól boldog leszek és kész. Ennyi, most boldog vagyok, mert azt mondtam. Meddig tudom azt gondolni, hogy boldog vagyok? Vagy vannak-e esetleg a boldogságnak más összetevői is figyelembe véve, hogy mindenkit más tesz boldoggá?

Photo by Andre Furtado on Pexels.com

Mi is az a boldogság?

 • A WikiSzótár szerint: “fokozott öröm. Az élet sikeres személyes megélése; a már elért és a jövőbeli lehetséges sikerek felett érzett fenntartás és kétség nélküli öröm.”
 • A magyar nyelv értelmező szótara szerint: “a boldog (1, 2) melléknévvel kifejezett (érzelmi) állapot; a sorssal, körülményekkel való (teljes) elégedettség. Családi, földi, házi, leírhatatlan, mennyei, mérhetetlen, végtelen boldogság. Boldogsága tetőpontján…”
 • Dalai Láma: “A boldogságot nem készen kapjuk – tetteinkből fakad.” – Citatum.hu

Martin E. P. Seligman 3 különböző útját különbözteti meg a boldogságnak:

 1. A kellemes életet (the Pleasant Life): ez a boldogság az élvezetek élvezésén alapul, mint egy kellemes kávézás, mozizás vagy utazás. Minden, ami még több élveztet okoz fokozhatja ezt az érzést. Ezeket a pillanatokat is tudni kell megélni.
  • Neked milyen dolgok okoznak örömöt?
  • Hogyan szereted eltölteni a szabadidőd?
 2. A jó élet (the Good Life): itt megjelenik az elköteleződés fontossága, ami egyfajta hajtóerővé válik, hgoy jobban teljesítsünk mind a projektekben, mind a társas kapcsolatainkban, amiket vállaltunk. A jelentkező kihívásokra pedig jóval nagyobb figyelmet fordítunk, és egy fajta belső igénnyé válik a problémák megoldása, amikor ki kell szélesíteni a saját határainkat, hogy megoldjuk, ilyenkor a flow állapot elérése könnyű. Minél több a flow-élmény, annál nagyobb a boldogság érzés és az elégedettség.
  • Miket szeretsz csinálni?
  • Milyen feladatok okoznak örömet?
  • Mennyire szereted a kihívást jelentő feladatokat?
 3. A tartalmas élet (the Meaningful Life): már nem csak élvezzük az életet, már nem csak elköteleződünk, hanem egy olyan dolog, cél felé tesszük ezt, ami nagyobb mint mi vagyunk és közben képességeink legjavát nyújtjuk.
  • Mi az, amiről úgy gondolod, hogy egy nagyobb célt képvisel és szívesen dolgoznál azért, hogy elérd? Egyedül vagy másokkal?
  • Esetleg milyen vállalatok vannak, amiknek a céljaival tudsz azonosulni?

Az evilági boldogság, ha jön, véletlenül jön. Ha céloddá teszed, hiába kergeted, sosem éred el. Ha más célt követsz, bár nem is gondolnád, a boldogság nagy valószínűséggel a tiéd lesz.

Nathaniel Hawthorne – Fordította: Benedek Dorottya

Ezek a célok nem csak a magánéletünkben, hanem a munkával töltött időben is megjelennek. Ezért úgy gondolom, hogy ez a hármas felosztás vállalatok számára is hasznosítható – természetesen, amikor vállalatokról van szó, akkor figyelembe kell venni a cég struktúráját, a vállalatirányítás ideológiáit vagy éppen a céges kultúrát:

 1. A kellemes élet = kellemes munkakörnyezet kikapcsolódási lehetőségekkel. Céges rendezvények, csapatépítő tréningek, karácsonyi buli, stb.
 2. A jó élet = izgalmas, kihívást jelentő feladatok, elfogadó és sokszínű csapatban dolgozva. Nem csak szakmailag, de kulturálisan és emberileg is a legtöbbet tudjuk nyújtani.
 3. A tartalmas élet = amikor a cég olyan jövőképet, célokat és értékeket képvisel, amikkel lehet azonosulni, akkor mi is hajlandóak vagyunk egy kicsit jobbá válni, egy kicsit többet tenni és új, innovatív ötletekkel hozzájárulni a cég sikeréhez.

A fenti hármas felosztás például a sokak által kedvelt keresőmotort üzemeltető cégnél, a Google-nál is alkalmazásra került, több más innovatív ötlettel együtt. Viszont, nem kell nekünk is a Google-nél dolgozni, hogy több örömet vigyünk be az életünkbe. Itt és most meg tudjuk tenni.

Mindig várunk valamire, van, aki a fizetésemelésre, van, aki egy új párkapcsolatra, van, aki a koronavírus végére vagy épp Godot-ra, de ha már várunk, akkor miért is ne töltenénk ki ezt az időt olyan dolgokkal, amik itt és most boldoggá tudnak tenni? Ha a boldogságunk másoktól vagy tárgyaktól tesszük függővé, akkor kiadjuk a kezünkből az irányítást. Nem érdemes azt mondogatni, hogy majd egyszer boldog leszek, ha… mert az lehet, hogy soha nem jön el. Határidők nélkül nehéz nyomon követni, hogy mikor jön el a “majd egyszer”. Viszont, ha megnézzük, hogy hogyan tudunk többet tenni a boldogságunkért, akkor máris kezünkbe vettük az irányítást az életünk felett.

Amit most olvastál az csak a jéghegy csúcsa és nem maga a coaching, ha szeretnél egy szebb, boldogabb jelent és jövőt megkomponálni, akkor ez az akció neked szól: 2020. október 31-ig minden 5 alkalmas coaching bérletre 50% kedvezményt adok. Ennyire még sosem volt olcsó, hiszen 5 alkalom most csak 30.000 Ft+áfa. Egy alkalom 45 – 90 perc között mozog, alkalmazkodva a tempódhoz. Ez alkalmanként 6.000 Ft-ot jelent. A jelen helyzetben online coachingot tudok felajánlani. Amivel hozzám fordulhatsz:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s