Kapcsolatok – avagy megszoksz vagy megszöksz

Bármerre is járjunk találkozunk emberekkel és kapcsolatokat építünk, beszéljünk akár munkahelyi, baráti vagy romantikus kapcsolatokról. Hatunk mások életére és ők is hatnak a mienkre, azonban milyen értékeket vallunk magunkénak vagy milyen korábbi tapasztalataink voltak több más tényezővel együtt alakítja ki, ahogy a világot és benne önmagunkat látjuk. Ez pedig mindenkinél más. Minden kapcsolat típusban lehetnek jobb és rosszabb időszakok, de ahogy kezeljük őket számít a legtöbbet.

Photo by Silvio Barbosa on Pexels.com

“Egy konfliktusban mindkét fél jónak és igazoltnak látja önmagát, az ellenséget pedig gonosznak” – írta a PsychologyToday. Eszerint úgy gondolom, az igazi kérdést nem az, hogy igazunk van-e, hanem, hogy ez-e a helyes döntés számunkra és mások számára. További előnye annak, ha megengedem magamnak, hogy tévedjek, hogy egy részt tanulhatok a hibámból vagy a félreértésből, ami rugalmasabbá teszi a gondolkodásom és rezíliensebb vagyis ellenállóbb leszek tőle, ez pedig jót tesz a magabiztosságomnak és az önbizalmamnak.

Külön világokban élünk, és ez igaz, mert mindannyian másképp látjuk a világot. Mindannyian a saját értékeink és meggyőződéseink szerint alkotjuk meg a világot, annak fényében, hogyan hatnak ránk az események és mi hogyan hatunk rájuk. Tehát, amit valóságnak látok, az nem ugyanaz, mint ahogy te látod, mert torzítanak a saját, beépített szűrőink. Ha tehát kialakul egy vita, akkor könnyen megeshet, hogy igazam van, mert a saját világomnézetem, értékrendszerem és motivációim szerint – az agyam úgyis megtalálja a módját, hogy igazam legyen. De a partnerem is más szűrőkön keresztül észleli ugyanazt a szituációt és az ő világában neki is igaza van. Akkor most mi legyen?

Az elmúlt 10 évben számos tanfolyamon és továbbképzésen vettem részt, és nagyon sokféle forrásból tanultam. Tavaly sor került a Seminar Consulting cégvezetőknek, menedzsereknek szóló képzésén. Ott hallottam az A-R-K háromszögről. Azt mondják, függetlenül attól, hogy a háromszög melyik sarkát növeljük meg, az egész háromszög növekedni kezd és vica versa. Ahogy növeljük a háromszöget, úgy növekszik a megértésünk is a másikról, illetve a világról.

  • K = kommunikáció: több beszélgetésre törekszek, ami nyitott, elfogulalatlan és másik figyelmes meghallgatásán alapul, így jobban megértem a másikat, és ezen keresztül a gondolkozásmódját és a valóságot, amiben él.
  • R = realitás, valóság: minél többet tudunk és látunk a valóságból, például tanulás, megismerés révén, annál jobban kiszélesítjük a világnézetünk, így hatékonyabban és bátrabban tudunk kommunikálunk, és annál közelebb kerül a saját valóságunk a másikhoz és sokkal rugalmasabbakká válunk.
  • A = affinitás, avagy vonzalom: minél inkább vonzódunk a másikhoz, annál többet kommunikálunk és annál jobban megismerjük a másikat.

Az igazi kérdés, hogy milyen jól tudunk elfogadó vagy kiegyensúlyozott kapcsolatot, illetve kapcsolatokat fenntartani, hiszen ezek a tulajdonságok nem kizárólag romantikus kapcsolatokban értékesek.

Ha szükséged lenne segítségre a kapcsolatodban, vagy éppen annak hiánya miatt, keress bátran!

Amit most olvastál az csak a jéghegy csúcsa és nem maga a coaching, ha szeretnél egy szebb, boldogabb jelent és jövőt megkomponálni, akkor ez az akció neked szól: 2020. október 31-ig minden 5 alkalmas coaching bérletre 50% kedvezményt adok. Ennyire még sosem volt olcsó, hiszen 5 alkalom most csak 30.000 Ft+áfa. Egy alkalom 45 – 90 perc között mozog, alkalmazkodva a tempódhoz. Ez alkalmanként 6.000 Ft-ot jelent. A jelen helyzetben online coachingot tudok felajánlani. Amivel hozzám fordulhatsz:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s