Értékek és célok – ha ismered az értékeid, akkor mégis mi baj lehet?

Érezted már valaha úgy, hogy nem vagy önmagad? Hogy valahol elvesztél? Mintha hirtelen elvesztetted volna a motivációd? Lehet, hogy egyszerűen csak már nem követed a értékeid, amik iránytűkánt szolgálnak.

Nem mintha ezt olyan nehéz lenne elkövetni a mai rohanó világban, hiszen nagyon sok inger ér minket és nagyon sok elvárásnak kell megfelelnünk. Közben szokszor feladjuk a saját értékeinket és vele együtt az autentikusságunkat. És itt jön a paradoxon, az ellentmondás, hogy tesszük mindezt úgy, hogy közben azt akarjuk mások elfogadjanak minket úgy, ahogy vagyunk.

Mit is tehetünk ilyenkor?

Képzeljük el, hogy az értékeink olyanok, mint a lapos kövek, amelyeket úgy rakhatunk egymásra, mint egy zen-kertben. Ha ezek a kövek az értékeink, akkor, ha ellentétesen cselekszünk velük, ellenük cselekszünk, akkor mi lesz a kőtornyunkkal? Vagy az életünkre? Vagy cégeinknek?

Image by 18121281 from Pixabay

Könnyen belátható, ha hosszú távon szembemegyünk saját értékeinkkel, egyszerűen destabilizáljuk ezt a konstrukciót, sőt le is rombolhatjuk. Ha ezek az értékek valójában károsak, akkor ez egy nagyon pozitív pusztítás lenne, nevezhetnénk kreatív rombolásnak, destrukciónak. De általában elmondható, hogy mindannyian csak a legjobbat akarjuk és a legjobbat akarjuk kihozni magunkból. A probléma azzal kezdődik, hogy lehet, hogy nem tudjuk, hogyan kell csinálni, ezért árthatunk másoknak és magunknak. De van egy jó hír, az értékeinken és a viselkedésünkön is tudunk változtatni. Átírhatjuk őket, így sokáig támogatni fognak minket.

Mégis mi baj történhet?

Értékeink határozzák meg céljainkat, de ha félreértelmezzük őket, akkor az egész célmeghatározási folyamat kudarcra lesz ítélve.

Számos érték létezik, mint az egészség, fittség, családközpontúság, szeretet, öröm, erő, együttérzés, spontaneitás, szabadság, önmegvalósítás, biztonság, és a lista megy tovább. És itt van a csapda, ha értékeinket helytelenül választjuk és nem vesszük figyelembe, hogy minden érmének két oldala van. Végig kell gondolnunk, hogy ezek az értékek milyen más jelentést is hordoznak.

Egy ügyfél mesélte, hogy számára mindig fontos volt, hogy egy vicces férfi legyen a partnere, aki könnyen megtalálja a hangot a gyerekekkel. Ez céllá is vált és ahogy az lenni szokott meg is kapta. Ám vigyázz, hogy mit kívánsz. Szépen gyarapodott a család, de a gyerekek még kicsik voltak, amikor az ügyfelem észrevette, hogy rohamosan romlik a látása és a hallása. A szemész kérdés nélkül felírta a szemüveget, de utána jött a fül-orr-gége és a vizsgálatok. Viszont a kezelőorvos itt nem írt fel semmit, hanem megragadta a kezét, és csak ennyit mondott: “kislány, akarjon már látni és hallani”. A történet válással ért véget, de közben az értékei is megváltoztak. Most már a megbízható férfiakat részesítette előnyben, akik támogató társak és inspiráló apák. És megtalálta azt a férfit. Ezért fontos megvizsgálni, hogy milyen értékeket vallunk magunkénak és azoknak milyen hátrányai vannak.

A pozitívuma annak, hogy ismerjük számunkra mik jelentenek értéket az, hogy például megkönnyíti a döntéshozást, és közben kevésbé érezzük magunkat elveszettnek.

Értékeink inspirálják céljainkat, munkatársainkat, barátainkat és családtagjainkat. Ha szeretnél mélyebbre ásni, és egy nagyszerű vállalati kultúrát létrehozni, vagy csak biztosabbá akarsz válni önmagában és döntéseidben, fordulj hozzám bizalommal.

Amit most olvastál az csak a jéghegy csúcsa és nem maga a coaching, ha szeretnél egy szebb, boldogabb jelent és jövőt megkomponálni, akkor ez az akció neked szól: 2020. október 31-ig minden 5 alkalmas coaching bérletre 50% kedvezményt adok. Ennyire még sosem volt olcsó, hiszen 5 alkalom most csak 30.000 Ft+áfa. Egy alkalom 45 – 90 perc között mozog, alkalmazkodva a tempódhoz. Ez alkalmanként 6.000 Ft-ot jelent. A jelen helyzetben online coachingot tudok felajánlani. Amivel hozzám fordulhatsz:


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s