Rólam

Anita Kocsis, Life és Business Coach

Tanár & Coach Vállalkozói Nézőponttal

Köszönöm, hogy olvasod a blogom és/vagy érdeklődsz a coaching iránt.

Út a coachinghoz

Ahogy így visszagondolok mind a karrieremre, mind a személyes utamra, rájöttem, hogy önmagam fejlesztése, fejlődése mindig is központi szerepet játszott az életemben. Alapvetően szeretem, ha a dolgaim rendben mennek, felesleges dráma nélkül, miközben folyamatosan szélesítem a látőköröm. Viszont ezt csakis fejlődéssel lehet elérni, mert a változás elkerülhetetlen. De ha már így van, akkor legalább szeretném, ha ez a változás egy jobb élet felé vinne és nem lefelé a lejtőn.

Amiben jó vagyok: könnyen és gyorsan észreveszem az ellentmondásokat legyen szó életvitelbeli, kommunikációs, párkapcsolati, üzleti, irányítási, stratégiai, stb. területekről. Alapvetően mindig is észrevettem ezeket, de egészen addig, amíg nem találtam rá a coachingra nem tudtam nevén nevezni a problémát, csak éreztem, hogy valami nincs rendben. Viszont a coaching ennél sokkal többet adott, megtanította, hogyan tudok másoknak segíteni, hogy meg tudják oldani a saját ellentmondásaikat, a saját tempójukban, azzal a megoldással, ami számukra a legmegfelelőbb. Van, amikor a kulcsrakész megoldások vagy konfekcióruhák megfelelő megoldást jelentenek, de előfordul, hogy csakis egy testre szabott tervvel, designnal lehet célt érni.

Először egy multinacionális cégnél kezdtem el játszani a coaching gondolatával, mivel a vállalat akkori filozófiája egy olyan közeget termtett, ami támogatta a cég és általa a saját fejlődésünket. Így egyszer csak 2017-ben szembe találtam magam egy számomra izgalmasabb feladattal: kialakítani a sales és a key account management között a hosszútávú együttműködés keretét. Izgalmas volt, motiváló és nagyon jól sikerült.

Miért a tanítás?

A coachinghoz vezető út számomra nem volt egyenes, némi időbe telt, mire rájöttem, mivé akarok válni, de ezt nem bánom. Minden eddigi tapasztalat hozzájárult és felkészültebbé tett erre a szerepre. Következő állomásom egy angol tanári munka volt a saját nyelviskolámban, amely a Hollywood Nyelvstúdió nevű franchise partnerstúdiója volt. Nagyon izgalmas időszak volt és nagy ugrást jelentett számomra. Ezen a ponton világosabbá vált, hogy coach akarok lenni, így most life- és business coachingot, mediációt és értékesítési műhelyeket tartok.

Értékesítés, biztos?

4 évig voltam értékesítő egy napilapnál, és még azután is az értékesítés újra és újra visszatért. Így nagyon érdekes volt látni, hogy miután eladtam az iskolámat, az első felkeresés, amit kaptam, nem coachingről szólt, hanem egy értékesítési képzés megtartásáról. Természetesen a coaching rányomta bélyegét a tréningre, de pont ettől vált ügyfélre szabottá. Viszont minden az értékesítésről szól. Eladjuk a tudásunkat, időnket és energiánkat, amikor elmegyünk egy állásinterjúra. Eladjuk magunkat, amikor új barátkra teszünk szert vagy randizunk vagy fizetés emelést kérünk. Miért is ne csinálnánk ezt jobban?